Metallurgy Microscoop

Overview
Menno Stoffer rescued this wonder microscope from the scrap heap:

For all the photo's see: here.

Text from email Menno Stoffer:

Hallo Lucas,

Ik ben docent op een school voor VMBO t/m VWO. Momenteel geef ik met name les op het VMBO afdeling Metalektro. Deze laatste afdeling gaat verhuizen naar een nieuwe locatie samen met ROC Zeeland te Vlissingen.

Je raad het misschien al ... met een verhuizing kom je van alles tegen, zo ook deze bijzondere microscoop. Ik kon het niet hebben dat deze weggegooid zou worden, dus ik meegenomen naar huis, goed bekeken, een paar onderdelen gedemonteerd, schoon gemaakt en weer terug geplaatst. Maar nieuwsgierig als ik ben op internet gaan zoeken naar meer informatie. Wel een naam maar geen typenummer. Al met al eigenlijk bar weinig te vinden.

Wel jouw artikel gelezen over mw. Bleeker, geboren ongeveer 7 km van hier (Vlissingen).
Ik wil nu eigenlijk ook wel proberen te achterhalen welke typen apparaten (microscopen) de fa. Bleeker heeft gemaakt. Op internet had ik nog wel een advertentie gevonden waar een Bleeker
microscoop te koop werd aangeboden(ook weinig van gemaakt bj, 1954). Toen ik dat las keek ik nog even in de bijgevoegde gebruiksaanwijzing (12 pagina's getypt en geparafeerd) op de laatste pagina staat "BB550902". Ik vermoed nu dat dit de productiedatum is. Op het boekje (A5) staat ook een stempel "middelbare technische school".

Volgens mij is hij helemaal compleet op het zelfontspannerkabeltje na. Met deze kabel kan de sluiter (korte of lange tijd) bediend worden die het microscoopbeeld naar de fotografische plaat stuurt.

De voeding voor de speciale verlichting zit er ook niet bij, maar dat is een standaard apparaat, dat het lampje (autolamp met bajonet) 6V 3A (18Watt) laat branden. Ik denk dat je het lampje zou kunnen vervangen door één van 12V 18Watt.

Ik heb nog geen tijd gehad om te kijken hoe en of alles werkt. Op buitenlandse sites heb ik wel wat meer gevonden over foto's van metaal-monsters.